szeptember 20

Nyári tanulmányút Maribor-ban és Graz-ban

Minden Waldorf intézményben kiemelt jelentősége van az élethosszig tartó tanulásnak, így általánosságban elmondhatjuk, hogy a Waldorf pedagógusok folyamatosan képzésekre járnak.

Így van ez nálunk is: az Aranyhal Waldorf minden pedagógusa jár valamilyen típusú Waldorf képzésre. Ezeken a képzéseken fantasztikus magyar és külföldi tanárokkal ismerkedhetünk meg. A solymári levelező képzés egyik vendégtanára Stefan Kagermeier, aki szobrászművész, asztalosmester és a Graz-ban lévő Waldorf közösség egyik alapító tagja és tanára. Stefan nagy szeretettel invitálta solymári Waldorf-hallgatóit, hogy látogassanak el hozzájuk Grazba - így két kollégánk kapott is az alkalmon, és szerveztek egy aranyhalas csapatot.

A graz-i Waldorf közösség kb. 40 éve alakult, a történet a szokásos: egy Waldorf óvónéni és néhány család egymás közelébe költöztek és ovit alapítottak a saját gyermekeiknek. A hasonló értékrendű és gondolkodású, tettrekész emberek aztán egyre többen lettek, s néhány év elteltével létrejött egy iskola, majd még több ovi és még egy iskola - így jelenleg egy bölcsőde, nyolc több csoportos óvoda, két általános iskola és két középiskola működik Graz-ban és a környékén. Nagy osztálylétszámok, hatalmas terület, gyönyörű környezet - ez mindegyik intézményről elmondható.

Tehát a graz-i Waldorf közösség létszáma nagyon nagy, rengeteg tapasztalat van mögöttük - sokat lehet tőlük tanulni. Ezért is kerekedett fel kis csapatunk, hogy a hazai Waldorf intézmények megismerése után külföldi élményeket is gyűjtsünk.

Sajnos csak két napot tudtunk rászánni az útra, de így is rengeteg élményben volt részünk - külön honlapot készíthetnénk annak, hogy mi mindent láttunk:

- Stefan és családjának lakóhelyét, egy Graz környéki kis faluban, ahol a családok nagy része a Waldorf közösség tagja,

- Elisabeth Grünwidl-Tobler és Franz A. G. Sykora művészházaspár otthonát és műhelyét, akik csak természetes anyagokkal festenek és ebbe az élménybe mi magunk is belekóstolhattunk,

- a Karl Schubert integráló Waldorf iskolát,
http://www.karl-schubert-schule.at/index.php

- a Freie Waldorf Schule-t,
http://waldorf-graz.at/

- a maribori Waldorf iskolát,
http://www.waldorf-maribor.si/

- és még egy fantasztikus euritmia előadást is a maribori Nemzeti Színházban.

Nehéz lenne kiemelni egyet is a sok közül.... Talán Stefánék vendégszeretetére tenném a hangsúlyt, akik lehetővé tették számunkra az utat, végig kísértek bennünket, foglalkoztak velünk és vendégül láttak fantasztikus otthonukban. S aztán felajánlották, hogy máskor is nagyon szívesen látják közösségünk bármelyik tagját Graz-ban.
Köszönet Stefan és Elisabeth a lehetőségért, az élményért!
Hamarosan visszatérünk! :)

Update: Egyesületünk októberben egy újabb utat szervezett, ahová elhívtuk Szabó Pétert, Paks újdonsült polgármesterét és Péterné Iker Ivettet. Szerettük volna megmutatni nekik a jövőképünket és ezzel azt is, hogy milyen pozitívan változtathatja meg egy város sokszínűségét és élhetőségét, ha egy alternatív oktatási intézmény fejlődését komolyan veszi egy város vezetősége.


Cuhorka Kata (pedagógiai asszisztens)