március 18

Kertészkedés közel a természethez

Estefelé járt az idő. Egy igazán fárasztó munkanap után ültünk be Csécs Móni „Kertészkedés közel a természethez” című előadására. Ilyen késői órán nincs sokaknak kedve az esti pihenést feláldozni, hacsak a téma nem olyan izgalmas, mint Csécs Mónié. Legalábbis azok számára, akik rajonganak a kertért. A teremben jó nagy számban gyűltünk össze. Képviseltették magukat a Paksi Kertbarátok Egyesület tagjai, eljöttek magánemberek, akik a kertészkedés iránt rajonganak, és olyanok is, akik most kezdtek bele családostul háztáji gazdálkodásba.

Kissé lassan indult az előadás, ahogy egy jó regény szokott. Majd, ahogy előadónk belemelegedett izgalmasnál izgalmasabb történetek, hasznos információk követték egymást. Móni karakán személyiségéből fakadó lendületes beszédstílusa egy percre sem engedte lankadni a figyelmet.
Mivel előadónk Waldorf kertművelés tanár, sokat beszélt a gyerekekkel való munkáról, a kertművelés fontosságáról. Akár ásásról, gazolásról, komposztálásról, vagy málnaszedésről van szó, a diákoknak mindenből ki kell venniük a részüket. A földdel való érintkezés alázatra, tiszteletre, természet iránti szeretetre tanítja őket. Megérzik fizikai határaikat, kiadják a felesleges energiájukat.
Majd Móni beszélt arról, milyen hatalmas élmény a lovas ekét tartani, érezni a ló erejét, tudatosítani, hogy te egyedül nem lennél képes szántani, csak az állat erejével együtt sikerülhet. A gyerekek megtanulják, hogy dolgozni kell azért, hogy egyél, hogy nem azonnal kapod meg azt, amit akarsz. A kertművelés türelemre, kitartásra, az akarat edzésére oktat.

Az idő rövidsége miatt csak felületesen láthattunk bele a biodinamikus gazdálkodásba. Azonban azt megtudtuk, hogy a biodinamikus gazdálkodás nem egyenlő a biogazdálkodással. És, hogy vannak olyan kozmikus erők, melyekkel együtt dolgozva harmonikusan fejlődő, természetes, élő kertet kapunk, melyben a növényi preparátummal oltott komposztnak, és a tehénszarvban érlelt trágyának jelentős szerepe van.

Leitner-Raffai Éva (napközis tanító)