március 02

Kézzel játékokat

A Waldorf óvodákban természetes anyagokból készült játékok vannak (fa, kő, gyapjú, selyem, méhviasz, stb). A gyerekek fantasztikus dolgokat tudnak egy fadarabba is képzelni, például a minap az egyik kislány egész nap egy farönkkel babázott, de lehet egy kavicsból is autó, vagy éppen péksütemény a kis boltban. Az óvónénik és a szülők is mindig új ötletekkel állnak elő.

Most éppen kicsi állatokat varrunk gyapjúfilcből. Minden csütörtökön összegyűlünk szülők, pedagógusok, aki éppen ráér, és varrunk. Van, aki már profi ebben és csak úgy szalad az ujja között a cérna és a tű. Van, aki most próbálja először felidézni kisiskolás kora óta, hogy hogyan is van az a pelenkaöltés. Közben a kis állatkert szépen gyarapodik. Készült már bárány, malac, kutya, macska, róka és nyuszi is.

Az egész folyamatban az a szép, hogy saját és egymás gyermekeinek készítjük ezeket a játékokat. Belevarrjuk szívünket, lelkünket, kezdeti ügyetlenségünket. Közben beszélgetünk, jól érezzük magunkat és rájövünk, hogy mi is képesek vagyunk valami szépet alkotni. Amikor elkészülünk, és megkapják az állatokat az ovisok, ők is tudni fogják, hogy ezt a szülők készítették, csak nekik. Minden nap olyan környezetbe léphetnek be, ahol olyan szép dolgok várják őket, melyek csak nekik készültek. Ezért (is) jó ide járni, és itt szülőnek lenni.

(Boros-Zágon Fruzsina)